joi, 12 decembrie 2013

Logica Masonică - 10 argumente

1. Masoneria eşti TU! Multă lume poate crede că Masoneria reprezintă o serie de principii, alţii că Masoneria este reprezentată de organizaţii. Ei bine, totul este adevărat şi fals deopotrivă! În fond şi la urma urmei, Masoneria eşti TU, femeie liberă şi de bune moravuri. TU eşti cea care pune în aplicare principiile sale, cea care dă formă şi conduce organizaţia masonică, TU, prin acţiunile tale în lumea masonică şi profană. TU eşti imaginea Masoneriei în lumea profană şi portretizarea Masoneriei din perspectiva profanilor.

2. TU nu eşti Masoneria sau Marea Lojă! Contrar a ceea ce este afirmat în punctul 1, nu ai dreptul să te consideri pe tine sau opiniile ori argumentele tale ca fiind forma „absolută” a dreptăţii. În schimb ai obligaţia de a crede cu tărie, argumentat, ceea ce crezi, spui şi faci, dar fără a desconsidera pe Sora ta, mai mare sau mai mică în ani masonici sau profani, în experienţa masonică sau profană.

3. Masoneria înseamnă mai multă responsabilitate! În această ordine de idei trebuie să înţelegi că atunci când păşeşti în Ordin, responsabilităţile tale ca cetăţean, părinte şi, în special, ca OM, se vor dubla, tripla, cvadrupla etc.

4. „Noi facem”, nu „eu fac”! Masoneria ne învaţă să fim, printre multe alte lucruri mult mai importante, şi lideri. Iar un lider nu foloseşte niciodata persoana I singular, ci persoana I plural. De aceea, atunci când vorbeşti despre o realizare, despre un proiect, nu eşti tu centrul, ci ELE, Surorile tale, alături de care şi tu, într-o manieră mai mică sau mai mare, ai contribuit cu ceva. Iar în final... meritul este colectiv şi mereu în beneficiul celorlalţi, nu al tău sau al nostru.

5. Funcţia înseamnă mai multă muncă şi responsabilitate! Puţini oameni înţeleg că o funcţie te responsabilizează de zece ori mai mult. Ferice de simplele Maestre, Companioane şi Ucenice. Orice funcţie, de la cea din Lojă la cea din Marele Consiliu sau Supremul Consiliu al RSAA, înseamnă mai mult timp acordat exercitării ei, mai multă responsabilitate şi mai multă muncă. În această poziţie nu avem decât două opţiuni: să fim apreciate sau criticate, dar niciodată să criticăm.

6. Ascultă, GÂNDEŞTE, vorbeşte (explică), îmbunătăţeşte şi pune în aplicare! Orice idee, pe cât de năstruşnică ar fi, nu trebuie să o întâmpini din start cu un refuz. De aceea învăţăm ce învăţăm la Gradul de Ucenic şi mai apoi la cel de Companion. Orice idee este binevenită atât timp cât este argumentată cu un minim necesar. Iar dacă eşti în stare să îmbunătăţeşti acea idee şi să o aplici, nu faci altceva decât să-ţi arăţi Gradul de Maestră.

7. Opoziţia se combate doar cu raţiune! Atunci când te loveşti de acest fenomen popular, nu-l trata cu spatele ori cu superioritate. Unealta ta cea mai bună este raţiunea.

8. Legea echilibrului te atinge direct proporţional cu forţa pe care o exerciţi! Una din învăţăturile Masoneriei este legea echilibrului universal. Toată lumea o învaţă... unele în viaţa profană, altele în Masonerie. Cert este că atrunci când faci ceva, când spui ceva, să te gândeşti mereu de două ori înainte, căci răspunsul va fi pe măsură.

9. Spune DA divergenţelor inteligente şi NU acceptării tacite (pasivismului)! În Masonerie trebuie să te bucuri de „confruntările” intelectuale şi inteligente şi să le preţuieşti la adevărata lor valoare, căci de te vei bucura de pasivismul celor ce te înconjoară, ideile tale nu vor aceeaşi valoare ca în primul caz.

10. Invidia trebuie înlocuită cu IUBIRE FRATERNĂ! Atelierul, Masoneria per ansamblu, nu este agora invidiei şi a ranchiunii. Atelierul este (cel puţin aşa ar trebui să fie) cea mai pură şi aproape de perfecţiune formă a microcosmosului comunităţii, societăţii, umanităţii zilelor tale.


Am zis.


Daniela NAE 33°
Mare Maestră
Marea Lojă Feminină a României, fondată 1922


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu