ISTORIA MLFR1883 – Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, Constantin Moroiu 33˚, şi-a iniţiat cele două fete în Loja Steaua Orientului din Orientul Mangalia, unde era Venerabil Maestru. Acesta este începutul Masoneriei Feminine în România şi trebuie să menţionăm faptul că acestea au lucrat în strictă conformitate cu regulamentele şi ritualul Ritului Scoţian Antic şi Acceptat ca şi Fraţii lor.

1888 – În Loja Concordia din Orientul Arad, aflată în obedienţa Marii Loji Simbolice a Ungariei, au fost iniţiate femei. 

1897 – Instalarea Lojii Feminine cu numele de Fundaţia Feminină de Caritate, în Orientul Lipova.

1907-1922 – Din ce în ce mai multe femei sunt iniţiate în RSAA, ajungând până la nivelul Capitolului de Roza Cruce Steaua Dunării.

1922 – Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, PR col. Ioan T. Ulic 33˚, a acordat autonomie totală Lojilor Feminine de Adopţie şi a consacrat Marea Lojă Feminină de Adopție Independentă, pe 1 martie 1922; astfel, Marea Lojă Feminină a devenit o organizaţie destinată exclusiv femeilor.

1922 – Marea Lojă Feminină a României a devenit prima Mare Lojă Feminină autonomă din lume, lucrând în RSAA şi având primul Capitol Feminin de Roza Cruce (Gradul 18˚ RSAA), respectând liniile Marii Loji Unite a Angliei.

1923 – Revista Paza, din 9 octombrie 1923, menţionează Marea Lojă Feminină a României. 

1925 – Existenţa Marii Loji Feminine a României este menţionată în raportul prezentat în Adunarea Extraordinară a Asociaţiei Masonice Internaţionale (Elveţia).

1927 – Femeile române câştigă dreptul de a vota. 

1949 – Marea Lojă feminină trece oficial în adormire fără a fi interzisă sau dizolvată în momentul instalarăă regimului comunist în România. Printre cele mai importante femei române din Marea Lojă menţionăm: Agepsina Macri Eftimiu, Bucura Dumbravă, Zoe Pallade, Smaranda Colonel Maltopol prima Preşedinte al Capitolului  Steaua Dunării în 1923, Elena Roza Prager ca Mare Maestră, Georgeta Davidescu Ca Venerabilă Maestră a Lojii Steaua Orientului şi Preşedintele Capitolului Steaua Dunarii şi Mariana Huch.

1950-1990 În timpul comunismului membrele Marii Loji Feminine au rămas în ţară şi s-au reunit periodic în casa PRMM Elena Roza Prager şi, după moartea acesteia, în casele  Georgetei Davidescu şi Marianei Huch. 

1990-2000 Masoneria Feminină în România a supravieţuit sub ciocanul  PR Mari Maestre Mariana Huch şi Georgetei Davidescu ca Venerabilă Maestră a Lojii Steaua Orientului.

2000 În timpul Conventului din 2000 a fost decisă oficial schimbarea numelui de  “Marea Lojă Feminină Independentă din România” cu cel al “Marii Loji Feminine a României”.


2003 Marea Lojă cere reînregistrarea la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor la Judecătorie sub numele de Marea Lojă Feminină a României şi să-i fie înregistrat numele ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.


2004 – Au loc alegeri pentru funcţia de Mare Maestră şi Anca Nicolescu 33˚ este aleasă Mare Maestră.


2005 Marea Lojă Feminină a României este invitată să participe la Uniunea Masonic Mediteraneană şi este acceptată ca observator la CLIPSAS în timpul Adunării Generale de la Roma. 


2006 Marea Lojă Feminină a României a devenit membru CLIPSAS şi a luat parte la dezbaterile privitoare la fondarea în Bruxelles a Asociaţiei Spaţiului Masonic European. 


2007 – Marea Lojă Feminină a României este admisă ca Observator Permanent al Uniunii Masonice Mediteraneene.
2007 – În perioada 11-14 mai, Marea Lojă Feminină sărbătoreşte 85 de ani de la fondare în prezenţa a peste 400 de invitaţi la fostul Palat Regal al României.


2008 – Marea Lojă Feminină a României a fost primită ca Observator în cadrul COMAM.
2008 – Pe 15 mai, Capitolul de Roza Cruce Steaua Dunării a fost reactivat de Supremul Consiliu pentru Luxemburg.


2000-2009 Marea Lojă Feminină a României a semnat Tratate de Amiciţie şi Colaborare cu mai multe Mari Loji din diferite ţări şi regiuni precum: Spania, Luxemburg, Grecia, Turcia, Liban, Maroc, Canada, Statele Unite, Haiti, Caraibe, Congo, Ungaria, Argentina, Columbia, Brazilia, Chile, Peru, Belgia etc (având peste 100 de Tratate).

2009 Marea Lojă Feminină a României are onoarea de a organiza la Bucureşti Adunarea Generală a CLIPSAS (la fostul Palat Regal al României).


2010 – Marea Lojă Feminină a României devine membru onorific al CIMAS.
2010 – Pe 23 martie a avut loc ceremonia de fondare a primului Areopag Feminin de RSAA sub numele de Hyperion de către Supremul Consiliu pentru Luxemburg.
2010 – Marea Lojă feminină a României semnează Tratatul de Amiciţie şi Colaborare cu Marele Orient al Franţei. Prin acest document, Marea Lojă feminină a fost recunoscută ca fiind cea mai veche Mare Lojă feminină în Europa continentală (a doua în lume după Order of Women Freemasons) şi cea mai veche în practicarea Ritului Scoţian Antic şi Acceptat.


2012 – Sărbătorirea celei de-a 90-a aniversări a Marii Loji Feminine a României la Palatul Bragadiru. MLFR a găzduit a 6-a ediţie a Reuniunii Masonice Internaţionale şi a organizat o conferinţă pe tema Anului European 2012 (Îmbătrânirea activă şi Solidaritatea dintre generaţii) cu aprobarea UE.
2012 – În octombrie se organizează a doua conferinţă cu tema Anului European 2012 (Îmbătrânirea activă şi Solidaritatea dintre generaţii), de această dată evenimentul având loc în Salina de la Turda. Cu aceeaşi ocazie a fost aleasă şi instalată noua Mare Maestră (Ruxandra HUCH 33°).
2012 – În decembrie, după un deceniu, Marea Lojă Feminină a României a sărbătorit consacrarea şi instalarea Supremului Consiliu Feminin al RSAA pentru România, având ca Suveran Mare Comandor pe Ilustra Soră Anca NICOLESCU 33°, Mare Maestră din Trecut şi Mare Maestră de Onoare ad vitam. Acest Suprem Consiliu al RSAA este primul şi unicul de acest gen din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.
2012 - Pe 15 decembrie, ulterior Instalării SCFR, are loc Ceremonia de semnare a Concordatului dintre SCFR și Marea Lojă Feminină a României, condusă de Prea Respectabila Mare Maestră Anda HUCH.


2013 – La începutul lunii octombrie, Marea Lojă participă fiind reprezentată de Marea Maestră de Onoare Anca NICOLESCU 33°, la primul Congres Internaţional al FAMAF în Buenos Aires. Cu această ocazie, Marea Lojă Feminină a României a conferit Marelui Maestru al Marii Loji a Argentinei, Ángel Jorge CLAVERO, medalia comemorativă a MLFR (90 de ani d ela fondare).
2013 – La sfârşitul lunii noiembrie, Marea Lojă Feminină a României, reprezentată de Marea Maestră de Onoare, a participat la sărbătorirea a 240 de ani d ela fondarea Marelui Orient al Franţei, cea mai mare şi mai veche Obedienţă continentală din Europa.
2013 Pe 1 decembrie, Marea Lojă a organizat Conventul Anual şi Ceremonia de Instalare a Mari Maestre Alese, Daniela NAE 33°.
2013Pe 1 decembrie, în cadrul Conventului Anual, Marea Lojă Feminină a României a premiat o serie de personalităţi pentru aportul lor la dezvoltarea societăţii: Maya Simionescu (Academician), Ion Spânulescu (Preşedintele Fundaţiei Universitare Hyperion), Mihaela Gorodcov (Director General pentru România al IDG şi una din primele femei membre în Rotary District 2241) etc.
2013Pe 1 decembrie a avut loc semnarea Tratatului de Amiciţie între Marea Lojă Feminină a României şi Marele Orient al Rusiei.
2013 - Pe 15 decembrie s-a împlinit un an de la fondarea Supremului Consiliu Feminin al României.
2013 - Marea Lojă Feminină a României a sponsorizat Gala CRĂCIUN PENTRU TOȚI de la Ateneul Român.


2014 - Participarea MLFR la reuniunile anuale ale REHFRAM (Reuniunea Umanistă și Fraternă Africană și Malgașă) și CPMAM (Conferința Puterilor Masonice din Africa și Madagascar) din Abidjan, Coasta de Fildeș. MLFR a fost unica Mare Lojă Feminină din Europa Centrală de Est și de Sud-Est care a participat la acest eveniment.
2014 - Pe 1 martie, MLFR a sărbătorit 92 de ani de la fondare.
2014 - Pe 26 aprilie, Anca Nicolescu (Mare Maestră de Onoare a MLFR și Suveran Mare Comandor al SCFR) a participat la conferința internațională organizată (în colaborare cu Marea Lojă CAMEA și Supremul Consiliu CAMEA) de Asociația Culturală George Washington în Castelul Pavone de lângă Torino.
2014 -  În zilele de 12 și 13 mai, Anca Nicolescu (Mare Maestră de Onoare a MLFR și Suveran Mare Comandor al SCFR) a participat la PLUS EUROPE CONFERENCE care a avut loc la Comitetul Regiunilor din Bruxelles, eveniment realizat cu sprijinul Rotary International, Camerei de Comerț din Bacelona și al Centrului de Cooperare în Mediterana.
2014 - Pe 28 mai, Anca Nicolescu (Mare Maestră de Onoare a MLFR și Suveran Mare Comandor al SCFR) a participat la Primul Forum al Obediențelor Masonice Liberale din Uniunea Europeană, eveniment organizat la Paris de Marele Orient al Franței.
2014 - În perioada 30 mai - 1 iunie, MLFR a prticipat la a 53-a Adunare Generală a CLIPSAS de la Bruxelles. Marea Lojă Feminină a României a susținut candidatura lui Louis Daly (Secretar General al CLIPSAS) la funcția de Președinte al acestei organizații, acesta devenind primul Președinte de origine americană.
2014 - Pe 7 iunie, Anca Nicolescu (Mare Maestră de Onoare a MLFR și Suveran Mare Comandor al SCFR) a participat la Conventul anual al Marii Loji Simbolice Spaniole care a avut loc la Madrid.
2014 - Pe 14 iunie, Anca Nicolescu (Mare Maestră de Onoare a MLFR și Suveran Mare Comandor al SCFR) a participat la Conventul anual al Marii Loji CAMEA de la Roma.
2014 - În zilele de 27 și 28 iunie, Anca Nicolescu (Mare Maestră de Onoare a MLFR și Suveran Mare Comandor al SCFR) a participat la Ceremonia Aniversară a Marii Loji Tradiționale din Portugalia care a sărbătorit un deceniu de la fondare.
2014 - În data de 6 august, Marea Maestră de Onoare a participat la Conventul Marelui Orient al Franței, eveniment care a avut loc la Reims.
2014 - În zilele de 27 și 28 septembrie, delegația Marii Loji Feminine a României (compusă din Marea Maestră de Onoare și Suveran Mare Comandor Anca Nicolescu și Daniela Șerban, Asistent de Mare Maestru) a participat la Ceremonia de Instalare a Marelui Maestru Fernando Lima (Marele Orient Lusitan, Portugalia), acesta aflându-se la al doilea mandat.
2014 - Pe 11 octombrie, Marea Lojă Feminină a României a Consacrat Marea Lojă Feminină a Columbiei și a instalat în scaun prima Mare Maestră. Patenta Marii Loji Feminine a Columbiei a fost emisă de Marea Lojă Feminină a României.
2014 - În perioada 17-18 octombrie, MLFR a participat la RELUX și Conventul Marelui Orient din Luxemburg.
2014 - În data de 8 noiembrie, MLFR a participat la Conventul Anual al Marelui Orient al Elveției.
2014 - În data de 23 noiembrie, MLFR a semnat Carta Constitutivă a Uniunii Masonice a Peninsulei Balcanice, devenind astfel membru fondator cu drept de veto.
2014 - Pe 15 decembrie Supremul Consiliu Feminin al României a sărbătorit 2 ani de la fondare.
2014 - Pe 20 decembrie, membrele Marii Loji Feminine a României și ale Supremul Consiliu Feminin al României au sărbătorit Sfântul Ioan de Iarnă.

2015 - În data de 24 ianuarie, membrele MLFR și SCFR, în frunte cu Marea Maestră și Suveranul Mare Comandor au participat la Conferința DEMOCRAȚIA EUROPEANĂ DE LA VEST LA EST
2015 - Pe 25 ianuarie a avut loc Conventul Marii Loji Feminine a României și Ceremonia de Instalare a Marii Maestre Daniela NAE.
2015 - Pe 25 ianuarie a avut loc ceremonia de semnare a Tratatului de Amiciție și Recunoaștere dintre Marele Orient al Elveției și Marea Lojă Feminină a României.
2015 - Pe 1 martie, Marea Lojă Feminină a României a sărbătorit 93 de ani de la fondare.
2015 - În perioada 12-15 martie MLFR a participat la al VI-lea Colovciu Pan-elenic al Tinerilor Francmasoni.
2015 - În perioada 13-16 martie, MLFR a participat la Adunarea Generală a Uniunii Masonice Mediteraneene.
2015 - Supremul Consiliu Feminin al României a semnat la Atena două Tratate cu Supremul Consiliu al Libanului și Supremul Consiliu al Greciei.
2015 - Pe 23 martie, Areopagul Feminin Hyperion a sărbătorit 5 ani de la fondare.
2015 - Pe 25 aprilie, Marea Maestră a MLFR a participat la Ceremonia de Instalare a Marelui Maestru al Belgiei, Etienne Decelle.
2015 - În perioada 28-31 mai, Marea Maestră a condus delegația MLFR care a participat la Adunarea Generală a CLIPSAS (New York, Statele Unite).
2015 - În data de 13 iunie, Marea Lojă Feminină a României a participat la Conventul Marii Loji CAMEA de la Roma.
2015 - Pe 20 iunie o delegație de 30 de Surori din MLFR, în frunte cu Marea Maestră și alături de Suveranul Mare Comandor al SCFR au luat parte la Ceremonia Sfântului Ioan de Vară de la Alba Iulia. Cu această ocazie a fost semnat și Tratatul dintre SCFR și Supremul Consiliu CAMEA din Italia.
2015 - Pe 27 iunie, o delegație a MLFR, condusă de Marea Maestră Adjunctă Anca Gheorghiu, și Suveranul Mare Comandor al SCFR au participat la Conventul Marii Loji Feminine din Grecia și la Ceremonia Sfântului Ioan de Vară care a avut loc la Atena. Cu această ocazie a fost semnat Tratatul de Amiciție și Recunoaștere dintre MLFR și Marea Lojă Feminină a Greciei.
2015 - În data de 6 iulie, în cadrul Sesiunii Supremului Consiliu Feminin al României a avut loc Ceremonia de semnare a Concordatului dintre SCFR și Marea Lojă Feminină a României.
2015 - În perioada 20-24 august, Supremul Consiliu Feminin al României a participat la Adunările Generale ale CIMAS și FASCREAA din Cajamarca, Peru, acolo unde SCFR a devenit membru asociat al FASCREAA.
2015 - În data de 29 august, Marea Lojă Feminină a României, reprezentată de Marea Maestră Adjunctă Anca Ghoeorghiu, a participat la Conventul anual al Marelui Orient al Franței (de la Reims). De asemenea, la eveniment a participat și Suveranul Mare Comandor Anca Nicolescu, Mare Maestră de Onoare ad vitam a MLFR.
2015  - Delegațiile MLFR (condusă de Marea Maestră Daniela Nae) și SCFR  (condusă de Suveranul Mare Comandor Anca Nicolescu) au participat la Conventul Aniversar al MLNUR (135 de ani de la fondare).
2015 - Pe 10 octombrie, MLFR a participat la Conventul Aniversar al Mrii Loji Naționale din Croația, delegația fiind condusă de Marea Maestră de Onoare, Anca Nicolescu.
2015 - Pe 18 octombrie, delegația MLFR, condusă de Marea Maestră Adjunct Anca Gheorghiu, a participat la Conventul Anual al Marelui Orient din Luxemburg.
2015 - În perioada 23-24 octombrie, Marea Maestră de Onoare a MLFR a condus delegația română la Adunarea Generală a Uniunii Masonice Balcaice, eveniment organizat la Istanbul de Marea Lojă Liberală a Turciei. Marea Lojă Feminină a României va organizat în octombrie 2016 a III-a Reuniune a Uniunii Masonice Balcanice la București.
2015 - În data de 4 noiembrie 2015, Marea Maestră a Marii Loji Feminine a României, alături de o delegație a organizației noastre, a mers la locul tragediei de la Clubul Colectiv pentru a depune o coroană de flori în memoria celor care au decedat în incendiul de vineri seară.
2015 - În data de 7 noiembrie (sâmbăta morților), delegația Supremului Consiliu Feminin al României, în frunte cu Suveranul Mare Comandor Anca Nicolescu, a depus o coroană de flori în memoria victimelor de la Clubul Colectiv din București,
2015 - În perioada 13-14 noeimbrie, Marea Maestră Daniela Nae și Marea Maestră de Onoare Anca NIcolescu au participat la Conventul Anual al Marelui Orient al Elveției și la Simpozionul Alianței Masonice Europene. Evenimentele au avut loc la Lausanne.
2015 - În data de 15 noeimbrie, Marea Maestră de Onoare a MLFR a participat la reuniunea COMALACE din Elveția.
2015 - În data de 17 noiembrie, Marea Maestră de Onoare a MLFR a participat la Parlamentul European la o discuţie pe tema educaţiei şi combaterii obscurantismului (Sora Anca Nicolescu a avut o intervenţie publică).
2015 - În data de 18 noiembrie, Marea Maestră de Onoare a participat la Comisia Europeană la colocviul "Vivre ensamble en Europe". Printre alţii, la eveniment au participat: Președintele COMALACE, Prim Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans etc.Generalităţi:

Marea Lojă Feminină a României a fost fondată în artie 1922, marcând 9 decenii de existenţă în mai 2012 şi menţine relaţii cu mai bine de 100 de Mari Jurisdicţii Masonice în toată lumea. Marea noastră Lojă a semnat un Tratat cu Marele Orient al Franţei şi întreţine relaţii apropiate cu Marile Loji/Oriente din Franţa, San Marino, Italia, Spania, Argentina, Peru, Brazilia etc.

Cunoscută şi sub acronimul de MLFR, Marea Lojă feminină a României este singura Mare Lojă Feminină din ţară care încă lucrează conform liniilor Masoneriei (masculine) Regulare. Am organizat în România mai multe conferinţe naţionale şi internaţionale şi reuniuni masonice cu scopul de a oferi Masoneriei rolul meritat în societate.

Marea Lojă Feminină are 1559 de membre grupate în Loji pe întreg cuprinsul ţării.

Un comentariu: