luni, 28 ianuarie 2013

Ştiaţi că prima femeie inginer din lume a fost o româncă (Elisa Leonida Zamfirescu)?

Printre femeile care au marcat lumea prin prezenţa lor intelectuală a fost şi Elisa Leonida Zamfirescu. S-a născut pe 10 noiembrie 1887 în Galaţi (un oraş cu un bogat istoric masonic), în familia unui ofiţer (tatăl Anastase Leonida şi mama Matilda Gill) cu 11 copii, iar după terminarea liceului, a decis să studieze la Şcoala Poduri şi Şosele din capitală. Spunem că a decis, dar nu a reuşit pentru că încă societatea era dominată de prejudecăţile vremii.

În aceste condiţii, Elisa, sora inginerului Dimitrie Leonida, pleacă la Berlin în 1909 şi se înscrie la Academia Regală Tehnică. Chiar şi nemţii s-au împotrivit, însă Elisa a reuşit să intre în Academie şi a absolvit-o în anul 1912, devenind prima femeie inginer din lume. Întoarsă în ţară, Elisa a devenit şefa laboratoarelor Institutului Geologic Român şi profesoară de fizică şi chimie.

În război, a condus mai multe spitale de campanie ale Crucii Roşii, fiind şi decorată la sfârşitul conflagraţiei. În 1918 s-a căsătorit, pe front, la Ghidigeni, cu chimistul Constantin Zamfirescu (fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu), la nuntă participând şi Regina Maria.

A participat la importante studii de teren, privind în special identificarea şi analiza unor noi resurse de cărbune, de şisturi bituminoase, de gaze naturale, crom, bauxită sau cupru, cărora le-a consacrat şi monografii: Contribuţiuni la studiul bauxitelor din România (1931) şi Studiul chimic al cromitelor din Munţii Orşovei (1939).

Tot ea a pus în evidenţă calităţile bentonitei în filtrarea vinului. În paralel a activat şi ca profesoară de fizică şi chimie la Şcoala de Fete „Pitar Moş” sau la Şcoala de Electricieni şi Mecanici, condusă de fratele ei Dimitrie, din Bucureşti. A profesat până la 1 mai 1963 când a ieşit la pensie, la vârsta de 75 de ani. A fost prima femeie membră A.G.I.R. şi membră a Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Universitare; din 1993 o stradă din sectorul 1 bucureştean îi poartă numele. S-a stins din viaţă la 86 de ani, pe 25 noiembrie 1973.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu