vineri, 9 mai 2014

Mesaj de Ziua Europei



„Dacă nu pentru noi, atunci măcar pentru ei (copiii noştri)”


În Constituţia din 1923, la un an de la fondarea Marii Loji Feminine Independente a României, se vorbea pentru prima dată despre drepturile politice ale femeilor.

În iunie 1925, se prevedea obligativitatea cooptării consilierelor femei în comunele reşedinţă de judeţ şi facultativ în celelalte comune urbane în funcţie de numărul locuitorilor.

În anul 1930 au candidat pe listele electorale ale Partidului Naţional-Ţărănesc mai multe femei, printre care amintim: Ella Negruzzi, Calypso Botez, Margareta Paximade-Ghelmeceanu, Ortansa Satmary, iar din partea Partidului Naţional Liberal: Sarmiza Bilcescu-Alimăneştianu, Maria Pillat etc. Unele dintre femeile implicate în procesul electoral au fost membre ale Marii Loji Feminine a României sau soţii şi fiice ale Francmasonilor ce contituiau Marea Lojă Naţională la acea vreme.

În 1948, drepturile electorale ale femeilor era întărite.

Astăzi votul universal practicat în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene oferă femeilor şi bărbaţilor deopotrivă dreptul de a se implica activ în viaţa electorală şi de a decide soarta naţiunilor şi a unei construcţii ce a avut la bază Fraţi Francmasoni: Uniunea Europeană.

La mai puţin de o lună inainte de alegerile europarlamentare, vă îndemn să vă exercitaţi dreptul la vot indiferent de opţiunea politică. „Votul tău contează” poate suna desuet, însă în contextul în care se află Europa astăzi (lovită de o criză economică venită de la Vest şi cu armele aţintite spre ea de la Est), votul tău chiar contează.

Este un proces electoral ce precedă o schimbare structurală a ceea ce, momentan, încă mai numim Uniunea Europeană. Este un moment în care milioane de cetăţeni europeni pot interveni în viitorul Europei şi-i pot decide soarta într-o proporţie impresionantă.

Avem dreptul şi opţiunea legală de a vota, însă avem şi obligaţia civică şi morală de a ne manifesta şi de a decide viitorul nostru şi al copiilor noştri. „Dacă nu pentru noi, atunci măcar pentru ei (copiii noştri)”, acesta trebuie să fie sloganul din 25 mai 2014.


Dr. Anca NICOLESCU 33°
Mare Maestră de Onoare
Marea Lojă Feminină a României

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu