sâmbătă, 22 februarie 2014

Anca Nicolescu: 45 de ani de Masonerie

Astăzi se împlinesc 45 de ani de când Sora noastră Anca Nicolescu a fost iniţiată în Tainele şi Misterele Francmasoneriei. Pe această cale, membrele Marii Loji Feminine a României şi Supremul Consiliu Feminin doresc a-i ura un călduros şi Fratern LA MULŢI ANI!


Născută la 31 mai 1944, Anca Nicolescu, a fost iniţiată în Masonerie pe data de 22 februarie 1969 în Marea Lojă Feminină a Franţei, în Loja „Toleranţa” din Nevers (Lojă care-şi avea Templul în Castelul Nevers). Doi ani de zile mai târziu ajunge Maestră (30 octombrie 1971), iar în anul 1989 era încoronată Suveran Mare Inspector General al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat.

În cei 20 de ani, petrecuţi între gradul de Maestră şi cel de SMIG, cele mai frumoase experienţe le-a trăit în perioada celui de-al 18-lea Grad al Ritului. A fost o perioadă în care a călătorit în Israel şi Tibet. Abia atunci a reuşit să înţeleagă, cu adevărat, Istoria Religiilor a lui Mircea Eliade, cel pe care avea să-l cunoască atunci când a ajuns la Paris.

Activitatea sa de Maestră Mason nu a fost rezumată doar la activitatea din cadrul Templului Masonic. Anca Nicolescu este fondatoarea a numeroase Loji de pe teritoriul mai multor ţări europene: Franţa, Belgia, Elveţia şi Luxemburg, dar şi membra fondatoare a Marii Loji Feminine din Belgia. Este membră fondatoare a Marii Loji Feminine din România (şi a fost aleasă Mare Maestră pentru două mandate consecutive), reaprinzând luminile Lojilor Feminine Steaua Dunării în 2000 (unde a fost aleasă prima Maestră Venerabilă), Steaua Sudului în 2003, Steaua Labor în 2005, Steaua României în 2005, Quatuor Coronati (Loja de Cercetare) în 2013 şi Chaîne d'Union în 2014.

De asemenea, în ceea ce priveşte Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, Anca Nicolescu a fost membră a Supremului Consiliu din Luxemburg şi membră fondatoare a principalelor Loji Capitulare a ceea ce a devenit astăzi Supremul Consiliu Feminin pentru România (primul şi unicul Suprem Consiliu Feminin din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est), fondat la pe 15 decembrie 2012 şi a cărui Suveran Mare Comandor este.

Anca Nicolescu este membră de onoare a mai multor Mari Loji, Loji Simbolice, membră a Ordinului Cavalerilor Templieri, membră în mai multe organizaţii masonice europene şi internaţionale etc.

Într-un interviu acordat cu ceva ani în urmă, Anca Nicolescu declara: "Îmi amintesc de mulţi dintre ei căci mă consider o creaţie a tuturor acelora pe care i-am întâlnit pe parcursul existenţei mele masonice, unii celebri precum: Gisele Faibre, Lilberte Morte, Gilberte Arcambal, Yvonne Dornes, Blanche Albert, Andre Buisine, mari Doamne ale Francmasoneriei Feminine Franceze... Richard Dupys, Alain Bauer, Charlotte Jhonsen, Henry Baranger, Diego de Laura, Gunther Münzberg, Leon Zeldis, Giovanni Ghinazzi, Alain Pozarnik, Henry Tort Nougues, a căror operă m-a influenţat în mod clar, sau Emil Cioran şi Mircea Eliade, a căror frecventare şi gândiri filosofice au fost pentru mine iluminatorii; îmi amintesc, de asemenea, numele multor Fraţi şi Surori diferiţi şi contradictorii pe care din fericire i-am cunoscut prin lume şi de care mă leagă o relaţie specială de afecţiune şi de prietenie şi a căror simplă existenţă mă îmbogăţesc ca fiinţă umană: Marc-Antoine Cauchie, Mircea Segall, Iván Herrera Michel, Ascensión Teherina, Raymond Van Camp, Vera Facciolo şi mulţi alţii…".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu