joi, 4 iulie 2013

Ziua Independenţei: 237 de ani de istorie, Masonerie şi Fraternitate

Se întâmpla în urmă cu 237 de ani. Era a doua jumătate a secolului al XVII-lea, la mai bine de jumătate de secol de când Masoneria se transformase din Operativă în Speculativă. Locuitorii teritoriilor (coloniilor) britanice din America de Nord erau pe cale să înfăptuiască unul din cele mai mari acte care urmau să marcheze omenirea mai târziu. Statele Unite luau naştere sub semnăturile a mai multor Fraţi Masoni...


Acesta este începutul a ceea ce se numeşte, în termeni largi, astăzi cea mai puternică democraţie din lume: Statele Unite ale Americii. Pe 4 iulie 1776 era semnată Declaraţia de Independenţă a celor 13 colonii faţă de Imperiul Britanic.

Thomas Jefferson şi Benjamin Franklin au fost principalii artizani care au redactat documentul, încercând să îmbine nu doar concepte politice, ci şi umaniste. Documentul a fost adoptat de cei 56 de deputaţi reuniţi, parte din ei Francmasoni. Declaraţia a fost inspirată de idealurile Iluminismului Francez, mai ales că un susţinător al acestei cauze a fost chira Franţa ca stat şi Ordinul Masonic francez.

Omul universal, dreptul la fericire şi multe alte principii evocate în Declaraţie sunt principii fundamentale ale Masoneriei Simbolice şi ale Ritului Scoţian Antic şi Acceptat. Au urmat apoi lupte, lupte în care Fraţii francezi au venit în ajutorul "tinerilor" Fraţi americani. Nume precum La Fayette sau Rochambeau, Francmasoni de renume, alături de ofiţerii lor, mulţi dintre aceştia Masoni, au luptat în favoarea cauzei Fratelui George Washington şi a idealurilor americane.

Fratele Thomas Jefferson a fost cel care a tradus documentul istoric în limba franceză, iar Fratele Benjamin Franklin a devenit un simbol al Masoneriei americane. Franklin a fost iniţiat în 1731 în Loja Sfântului Ioan care funcţiona cu Patentă scoţiană şi care, mai târziu, a devenit parte a Marii Loji a Anticilor. De asemenea, el a fost şi Maestru Venerabil al unei Loji (Noeufs Soeurs) din Paris în perioada 1779-1781. Vorbim despre Fratele care l-a iniţiat în Masonerie pe Voltaire pe 7 aprilie 1778, cu câteva săptămâni înaintea morţii sale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu