joi, 27 iunie 2013

Masoneria Feminină | Un sfert de mileniu de la naşterea Joséphinei de Beauharnais, soţia lui Napoleon Bonaparte

Un sfert de mileniu a trecut de la naşterea uneia dintre cele mai enigmatice împărătese ale Europei a fost marcat pe 23 iunie 2013. În anul 1763, pe 23 iunie, în Martinica, pe o bogată plantaţie, se năştea fiica unui locotenent de infanterie. Numele ei: Marie-Josèphe-Rose de Tascher de la Pagerie, cea care va ajunge să rămână în istorie sub numele de Joséphine de Beauharnais.


La 16 ani se căsătorea cu un chipeş ofiţer al armateri franceze, Vicontele Alexandre de Beauharnais. Din  mariajul acestora s-au născut: Eugène şi Hortense (cea care urma să fie mama Împăratului şi Fratelui Napoleon al III-lea). Înainte să înceapă Revoluţia Franceză, Josefina se desparte de soţul ei. Această rămâne, după revoluţie, văduvă şi săracă, însă cursul vieţii ei avea a se schimba în momentul în care este cerută în căsătorie de Generalul Napoleon Bonaparte pe 9 martie 1796 (ceremonia civilă). Relaţia cu Napoleon nu a mers bine, date fiind campaniile în Italia şi Egipt ale acestuia şi infidelitatea Josefinei. Astfel copiii să-i ajung să fie implicaţi în relaţia celor doi, mama lor cerându-le să intervină pe lângă Napoleon pentru a fi iertată pentru adulterul său.

Fiul Josefinei ajunge se căsătoreşte cu o prinţesă bavareză. Fiica sa se sacrifica în interesul familiei şi se căsătoreşte cu Ludovic, fratele lui Napoleon, viitor Rege al Olandei şi Mare Maestru al Marelui Orient al Olandei.

Căsătoria celor doi ajunge în final şi în faţa altarului. cei doi se căsătoresc religios, slujba fiind oficiată de cardinalul Joseph Fesch, unchiul Împăratului. din pacate, josefina nu a fost în stare sa-i dea lui Napoleon moştenitorul mult dorit şi astfel are loc divorţul pe 16 decembrie 1809. Cu toate acestea, ea şi-a păstrat titlul de Împărăteasă a Franţei şi o parte a suitei şi domeniilor, cum a fost castelul Malmaison. relaţia dintre cei doi nu a fost foarte mult afectată deoarece Napoleon a continuat să o viziteze la reşedinţa sa. A murit la 29 mai 1814, la vârsta de 51 de ani, după căderea imeperiului.

Împărăteasa Franţei a fost iniţiată în Masonerie în septembrie 1790 în Lyon, Franţa, într-o Lojă de Adopţie. Loja sa Mamă se afla sub Loja masculină din Paris cu titlul distinctiv: Fidélité, Lojă frecventată de primul ei soţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu