vineri, 8 martie 2013

Anca Nicolescu: "MLFR, MLNR, MLNUR, MOAR (...) principalele patru obedienţe româneşti"

În această seară a avut loc la Iaşi prima conferinţă de anul acesta a Masoneriei Feminine. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Petre Andrei din Iaşi. Conferinţa a fost susţinută de Marea Maestră de Onoare a MLFR, Dr. Anca Nicolescu.

Definirea Masoneriei, statutul său actual în societatea zilelor noastre şi rolul său în secolul al XXI-lea au fost doar câteva din subiectele generale atinse în cadrul conferinţei. Accentul a fost pus pe Umanismul ca o necesitate a Masoneriei în sensul practicării acestuia în Arta Regală.

"Faptul că nu pot da cu uşurinţă o definiţie a Francmasoneriei comparând-o cu instituţiile pe care le cunoaştem cu toţii, este pentru că, după cum v-aţi dat probabil seama, vorbim aici de o societate sui generis, care s-a construit de-a lungul secolelor, în mod empiric, prin sedimentări succesive", a sfirmat Marea Maestrp de Onoare a MLFR.

De asemenea, aceasta a mai menţionat, referindu-se la actualitatea masonică românească, şi faptul că "Lojile se regrupează adesea în obedienţe, cum este cea a MLFR - structură feminină constituită în mod regular în 1922-, MLNR şi MLUNR - obedienţe regulare masculine - sau MOAR obedienţă mixtă - pentru a ne referi doar la principalele patru obedienţe româneşti".

În a doua parte a conferinţei, s-au făcut menţiuni cu privire la Umanism. "A vorbi despre umanismul masonic, pentru un erudit al Ordinului poate părea un pleonasm. Este la fel ca atunci când numeşti masoneria a fi liberală. Ei bine, Masoneria nu este doar umanismă, liberală, iniţiatică şi filosofică, Masoneria reprezintă cumulul total al valorilor agregate istoriei umanităţii. În Masonerie găsim principiile antichităţii, principiile creştinismului, ale lumii arabe, creştine şi islamice deopotrivă, ale iudaismului, găsim legendele marilor iniţiaţi ai lumii pe care mulţi dintre noi o vedem ca fiind o legendă în copilăria noastră", a spus Anca Nicolescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu