joi, 25 octombrie 2012

Românce celebre: Lola Bobescu

Cea despre care maestrul Yehudi Menuhin spunea că este “cea mai mare violonistă a secolului al XX-lea”, Lola Bobescu şi-a început studiile muzicale de la vârsta de 5 ani cu tatăl său, compozitorul şi dirijorul Aurel Bobescu, continuându-le la École Normale de Musique din Paris (1928-1935), cu Marcel Chailley (vioară) şi la Conservatoire National de Musique din Paris (1931-1935), cu Jules Bucherit, obţinând la absolvire "Prix d'Excellence". A luat lecţii particulare de vioară şi cu George Enescu şi cu Jacques Thibaud.

Lola Bobesu a colaborat cu marile ansambluri orchestrale ale lumii, precum Filarmonicile din Berlin şi Londra, orchestrele franceze Colonne, Pasdeloup şi Lamoureux, orchestra Concertgebouw din Amsterdam, La Suisse Romande din Geneva, orchestra Accademia Santa Cecilia din Roma etc. A concertat şi în recitaluri de muzică de cameră, fiind adesea acompaniată de pianistul Jacques Genty.

Lola Bobescu a revenit în România cu regularitate, apărând în concerte cu orchestrele Filarmonicii şi Radio din Bucureşti, precum şi în provincie la Craiova, Braşov, Iaşi, Timişoara etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu