marți, 16 octombrie 2012

Românce celebre: Florica Maria Sas

Născută la Turda (unele surse susţin că la Aiud) şi vândută apoi ca sclavă în Imperiul Otoman, Florica Sas a devenit o Lady prin căsătoria cu Samuel Baker. Este mai degrabă cunoscută sub numele de Lady Florence Baker. A fost a doua soţie a cunoscutului explorator britanic Sir Samuel White Baker, pe care l-a însoţit în toate călătoriile sale spre izvoarele Nilului, până la lacul Albert din Africa.



Florica Maria Sas rămâne orfană la vârsta de 7 ani, în timpul Revoluţiei de la 1848. Ulterior este crescută într-un harem din Imperiul Otoman, al cărui stăpân o vinde în piaţa de robi din Vidin în 1859. Samuel White Baker, un aventurier englez de 37 de ani, se grăbeşte să o cumpere înaintea Paşei din Vidin, apoi fuge cu ea la Bucureşti. Din acel moment, perechea nu se mai desparte.

Sam Baker se angajează la compania engleză care, în Dobrogea, construieşte calea ferată Cernavodă-Constanţa. La Constanţa, la cererea şi din plata lui Sam Baker, consulul britanic îi emite fetei (care nu avea acte) un paşaport pe numele Florence Barbara Maria Finnian. Apoi perechea se îmbarcă spre Marea Britanie. La 18 ani, Florica vorbeşte deja patru limbi: româna, maghiara, germana şi turca. Va învăţa, pe deasupra, engleza, araba şi kiswahili.

În 1861, Florica Sas participă la expediţia său spre izvoarele (încă necartografiate) ale Nilului. Împreună descoperă lacul Albert (azi între Congo-Kinshasa şi Uganda) şi regiunea împrejmuitoare a Africii ecuatoriale. Expediţia are un răsunet important şi Sam Baker este înnobilat.

În 1865, se căsătoresc, iar în 1869, la cererea Hedivului Turco-Egiptean, Sam Baker organizează o nouă expediţie spre regiunile ecuatoriale ale Nilului, cu dublul obiectiv de a deschide un nou drum comercial şi de apune capăt negoţului arabo-musulman de sclavi africani.

Florica îl însoţeşte încă odată, ocupându-se cu logistica expediţiei: cunoştinţele sale privind igiena şi tratarea bolilor tropicale, a limbilor, a mentalităţilor din zona otomană şi musulmană, diplomaţia sa, îi sunt lui Sam indispensabile.

Florica, asemenea unui Mason veritabil, reuşeşte acolo unde alţi exploratori dăduseră greş, deoarece ea nutrea faţă de semenii săi stimă, simpatie sau aversiune în funcţie de caracterul fiecăruia, neţinând cont de rasă, de limbă, de religie sau de grad, care îi erau indiferente.

La Cairo, Sir Samuel White Baker primeşte de la turco-egipteni gradul de Paşă şi de maior-general în armata otomană, comandament care trece sub ordinele sale o trupă de 1700 ostaşi egipteni. Hedivul îl numeşte guvernator general al teritoriului ecuatorial, care corespunde cu actualele state ale Sudanului de Sud şi Ugandei.

În 1874, Samuel și Florence Baker se întorc în Anglia unde cumpără conacul de la Sandford Orleight, în Devon, care devine reşedinţa lor definitivă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu