luni, 29 octombrie 2012

ALTFEM - Semneazã petiţia pentru prima personalitate femininã pe o bancnotã româneascã

Peste 7.000 de bucureşteni au semnat, sâmbãtã, o petiţie care îşi propune sã desemneze prima personalitate femininã ce va apãrea pe o bancnotã emisã de BNR. Acţiunea a debutat sâmbãtã în Centrul Vechi al Capitalei şi este organizatã de TBWA\Bucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, având titlul "ALTFEM - Semneazã petiţia pentru prima personalitate femininã pe o bancnotã româneascã".

Campania are douã etape. În prima etapã organizatorii doresc sã strângã peste 50.000 de semnãturi de susţinere, dupã care lista va fi trimisã Bãncii Naţionale a României. În etapa a doua va fi aleasã personalitatea femininã care urmeazã sã aparã pe viitoarea bancnotã emisã de BNR, scrie Agerpres.

ALTFEM propune o listã cu 12 personalitãţi feminine care au marcat istoria şi cultura din România: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mãrãcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipãtescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (sopranã), Alexandrina Cantacuzino (liderã a mişcãrii feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învãţãmântul de artã din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimãnişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroinã în Primul Rãzboi Mondial).

Alegerea celor 12 personalitãţi a fost realizatã de echipa proiectului pe criterii de notabilitate şi relevanţã la nivel naţional şi internaþional. Semnãturile sunt strânse atât pe hârtie, cât şi electronic, pe site-ul www.altfem.ro.

Marea Lojă feminină a României dorelte a se alătura acestei iniţiative şi îndeamnă membrele MLFR să semneze această petiţie în format scris sau virtual, intrând pe site-ul www.altfem.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu