vineri, 31 august 2012

Ierarhia Masonică, o şcoală a vieţii


Iubite Surori,

Ierarhia masonică începe de la nivelul Lojii simbolice, cea în care am fost iniţiate toate. Acolo, cea care ocupă locul Venerabilei Maestre, considerată a fi cea mai mai adecvată pentru această demnitate, întrupează înţelepciunea pe care trebuie să o respectăm şi să o venerăm... noi şi Surorile sau Fraţii noştri vizitatori deopotrivă. Tot Orientul este plin de înţelepciune de la întuneric spre Lumină, de la Maestra Secretară la Maestra Oratoare ori la Maestrele din Trecut.




Din momentul în care suntem propuse candidate şi din momentul privilegiului de a fi fost iniţiate, din acele momente, fiecare regulă, fiecare condiţie, fiecare etichetă stă inscripţionată în Constituţii, în Regulamentul Intern, în cutumele Lojilor şi, poate, undeva ascunse adânc în subconştientul nostru.

Noi trebuie să respectăm şi să cunoaştem legile şi cutumele masonice fără de care niciun spor de salariu nu poate veni, fără de care conduita noastră poate fi admonestată de "Prima" sau "Secunda", căci ierarhia este norma de cel mai înalt nivel masonic.

Noi suntem obligate să ne supunem regulilor şi cutumelor masonice ale Jurisdicţiei de care aparţinem, ceea ce înseamnă că nicio membră nu se află în afara ori nu se substrage acestora. 

Constituţia şi Vechile Reguli ale Ordinului trebuie să fie materie obligatorie de studiu individual şi în special colectiv în Ţinute şi Ţinute Albe, instrucţia masonică să fie definitorie caracterului nostru expus prin rigurozitatea prin care ne efectuăm Ţinutele, planşele ori prin comportamentul nostru în viaţa masonică internă şi externă, profană (de familie şi profesională).

Cele ce ocupăm demnităţi ori oficii în Lojile noastre, cele ce trebuie să fim exemple aproape fără cusur pentru Ucenice, Companioane ori pentru Maestrele cu aptitudini pentru ale noastre scaune, suntem aici pentru că îndeplinim cerinţele stabilite în Constituţii, în cutumele antice ce izvorăsc din înţelepciunea Fraţilor noştri.

Indiferent de opinii, pe baza cutumelor, a regulilor şi în special a votului dat de majoritate, toate, absolut toate, că am votat ori nu, că ne-am abţinut ori nu, trebuie să respectăm demnitatea şi oficiul.

Nu spun să memorăm toate aceste norme şi cutume, ori să le recităm cu fală în faţa altor Surori, ci spun să avem grijă ca din cultura noastră masonică generală ele să nu lipsească în marea lor parte.

Drumul tău în viaţa masonică este completat şi în special ÎNDREPTAT de aceste norme şi cutume, că-ţi plac ori nu! Ele ne formează ca "cetăţeni de drept ai Masoneriei" şi, dacă pe lângă toate acestea, adăugăm şi dăruire, şi voinţă, şi ţeluri comune, atunci nu doar tu, ea şi ea, ci şi Loja, Marea Lojă şi Ordinul câştingă, iar într-un final singurul beneficiar este societatea în care trăim alături de cei dragi, o societatea pe care nu o avem decât azi, căci mâine deja va fi a copiilor noştri, iar poimâine va fi fost deja a copiilor noştri...

Ţie, draga mea Soră, nu-ţi doresc decât răbdarea şi chibzuinţa de a fi fost o bună Eternă Ucenică...


Am zis...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu