sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Uniunea Masonică a Peninsulei Balcanice

În perioada 21-23 noiembrie 2014 Marea Lojă Feminină a României participă la ceremoniile oficiale de fondare a Uniunii Masonice a Peninsulei Balcanice, eveniment care are loc la Salonic, Grecia. Ca urmare a frământărilor care au avut loc în ultimii 25 de ani în zona Balcanică, Masoneria a avut de suferit, iar dezvoltarea sa în acest areal istoric nu a avut aceeași viteză de propagare pe care a avut-o în Europa Orientală.


Astfel, decizia de a fonda o organizație menită a se dedica acestui spațiu geografic, istoric, socio-cultural și, de de nu, masonic a devenit una necesară. Balcanii sunt un melanj al istoriei antice și al istoriei medievale. Valoarea cultural-istorică a acestui spațiu pare că a fost lăsată în seama nimănui.

Astăzi, Uniunea Masonică a Peninsulei Balcanice propune o nouă abordare masonică, culturală, istorică și socială a Balcanilor. UMPB consideră că este necesar a se salvgarda cultura și istoria inițiatică existentă aici încă din antichitate, să se promoveze Masoneria de inspirașie balcanică și să se studieze problemele contemporane ale Masoneriei inițiatice și operative ale fiecărei țări care aparține arealului balcanic.

Chiar dacă termeni precum balcanic sau balcanism au căpătat o notă peiorativă, spațiul la care se face referire abundă într-o bogăție culturală aproape fără seamăn, este o cultură ce depășește Imperiul Bizantin și se pierde în negura antichității, o antichitate în care traco-geto-dacii reprezentau o mare familie care a stăpânit milenii aceste meleaguri.

Este adevărat că, din punct de vedere geografic, Peninsula Balcanică (Europa de Sud-Est) este înțeleasă greșit de mare parte a europenilor. Spațiul are peste o jumătate de milion de km pătrați, având o populație de peste 50 de milioane de locuitori (albanezi, bulgaria, bosniaci, gorani, greci, macedoneni, aromâni, români, sârbi, turci) unde religia predominantă este acea ortodoxă, urmată de cea catolică și musulmană. Acest creuzet se extinde de la Marea Adriatică la Marea Neagră și de la Marea Ionică la Mediterana și Marea Egee.

Țările care compun spațiul balcanic sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Muntenegru, Macedonia, la care se adaugă o serie de țări al căror teritoriu face parte parțial din zona balcanică: Serbia 73%, Croația 49%, Slovenia 27%, România 9% (mai cu seamă Dobrogea, dar doar o parte a acesteia, ceea ce înseamnă, în fapt, doar 6% din teritoriul României), Turcia 5% (adică partea sa europeană numită și Rumelia sau Tracia Răsăriteană). La aceste țări, din punct de vedere geografie se adaugă și Italia (mai exact o mică parte din Nord-Estul acestei țări). Dintre toate aceste țări doar câteva fac parte și din Uniunea Europeană (Italia, România, Bulgaria, Croația, Slovenia și Grecia). Astfel, de la Trieste la Constanța, de la Istanbul la Atena și de la Tirana la Sofia, Uniunea Masonică a Peninsulei Balcanice se va axa pe întărirea relațiilor masonice și culturale.

Astăzi are loc semnarea oficială a Declarației UMPB, documentul urmând a fi semnat de reprezentați ai mai multor Mari Loji din spațiul balcanic: Grecia, Turcia, România, Bulgaria etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu